foto: © Jeroen Hollander
Duurzaamheid vraagt om Samenwerken! Als Bouwkundige (BBE) en Sociaalgeograaf (MSc) stel ik dat iedere keer weer vast, zowel tijdens mijn werk als privé. Wanneer die samenwerking goed functioneert, dan kunnen er mooie resultaten worden bereikt. Een technisch duurzame leefomgeving die geborgd wordt door goede sociale structuren en deze ondersteunt. Vooral CPO-projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) zijn uitermate geschikt om die combinatie mogelijk te maken.
Daar draag ik mijn steentje graag aan bij.
Generalist en duurzame verbinder
Gedurende mijn loopbaan ben ik in verschillende werkomgevingen actief geweest. Van directievoerder op de grote bouwplaats van de Duitse nationale bibliotheek in Frankfurt am Main, via projectmanager en teamleider bij de grootste bloemenveiling van de wereld in Aalsmeer en het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam naar de woningbouwcorporaties, eerst Mitros en later bij de Alliantie.
Deze afwisselende werkplekken (Duitsland en Nederland, utiliteitsbouw en woningbouw) hebben mij als generalist gevormd. Naast de inhoudelijke bouwkundige kennis hebben ze ook veel inzicht gegeven in de organisatorische kant van het bouwen en beheren, waarbij samenwerken essentieel is om te verbeteren en innoveren.
De Kersentuin (www.kersentuin.nl)
Naast mijn werk ben ik ook intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en daarna het beheer van en het wonen in de technisch en sociaal duurzame woonwijk De Kersentuin in Utrecht. Een ervaring die mij bewust heeft gemaakt van de interactie tussen de mens en de gebouwde omgeving en het belang van samenwerken en -leven.
Sociale Geografie
Aan de Universiteit Utrecht heb ik in deeltijd de studie Sociale Geografie gevolgd. Deze studie geeft invulling aan verbanden tussen de ruimtelijke omgeving, de processen die daarin plaatsvinden en de mensen die zich daarin begeven. Mijn master Urban Geography heb ik in eind 2018 gehaald. De onderwerpen van mijn thesissen zijn Belonging in CPO-buurten (samenleven) en sociale interacties op duurzaam gedrag.
de BerCK
Sinds 1 januari 2022 ben ik (vanaf 2023 fulltime) gestart met mijn eigen adviesbureau. Daarin maak ik gebruik van mijn brede ervaring om groepen mensen in CPO-projecten hun woondroom te laten realiseren en zet me in voor een duurzame leefomgeving (circulariteit, klimaatadaptatie, en natuurinclusief).
De passie voor circulaire economie en sociale duurzaamheid, zoals ik die in de Kersentuin mede heb mogen vormen en nog steeds beleef, was een belangrijke reden om te starten met de BerCK.
VWO B op het Geert Groote College in Deventer
HTS Bouwkunde in Zwolle
Kopcursus Commerciële Economie in Emmen
Fietstocht rond de Middellandse Zee samen met Hans, Henk en Hennie in 1989.
Master Sociale Geografie, Urban Geography, Universiteit Utrecht
Professioneel procesbegeleider bij Youfacilitate
De Alliantie is een woningcorporatie met ca. 55.000 woningen in de noordvleugel van de Randstad.
Bij de Alliantie heb ik diverse functies ingevuld.
Projectmanager renovaties Amsterdam (jan. 2009 - sep. 2012
Samen met een collega projectmanager verantwoordelijk voor het functionele aansturing van (senior) projectleiders, projectvoorbereiders en medewerkers bewonerszaken, haalbaarheidsonderzoeken en diverse advieswerkzaamheden.
Senior adviseur vastgoed (okt. 2012 - dec. 2021)
Samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor interne advisering over o.a. duurzaamheid, kwaliteit, ketensamenwerking, procesinrichting, innovaties en risicobeheersing
Projectmanager Duurzaamheid (jun. 2009 - dec. 2021)
In het programmateam Duurzaamheid verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van strategisch beleid over circulariteit en klimaatadaptatie.
Adviseur strategie & Beleid (jan. 2022 - dec. 2022)
Strategisch advies op onder circulariteit en klimaatadaptatie.
Als lid van het Business Innovatie Lab van de NEVAP heb ik vanaf 2015 inhoudelijk bijgedragen aan verschillende events.
Het Business Innovatie Lab fungeert tevens als denktank van de NEVAP. Duurzaamheid-vraagstukken nemen daarbij een belangrijke plaats in.
NEVAP, het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform, is hét onafhankelijke platform voor toekomstgerichte professionals in en gerelateerd aan de vastgoedexploitatiesector. NEVAP legt verbinding tussen mensen en partijen om innovaties aan te jagen en kwaliteit van vastgoedexploitatie hoog te houden. Daarbij blijkt, dat de samenwerken tussen vastgoedeigenaren en
-beheerders in stedelijke gebieden steeds belangrijker wordt.
Sinds begin 1999 ben ik betrokken bij de Kersentuin, een woningbouwproject dat is bedacht, opgezet en ontwikkeld door de bewoners zelf in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het is gebouwd in Leidsche Rijn, de VINEX-locatie ten westen van Utrecht. De Kersentuin is een sociaal en ecologisch duurzame wijk van 94 woningen (66 koop- en 28 huurwoningen), met daarbij gemeenschappelijke voorzieningen zoals een projecthuis, kantoorruimte, wasruimte, gemeenschappelijke tuinen, deelauto’s en een parkeergarage om meer groen over te houden in de buurt.
Mijn functies en taken bij de Kersentuin waren en zijn o.a.:
Ik woon nog steeds in De Kersentuin en ben:
De Bloemenveiling Aalsmeer, tegenwoordig Royal Flora Holland, heeft aan het eind van de vorige en het begin van deze eeuw een nieuw bedrijventerrein van ca. 65 ha (ca. €120 miljoen) ontwikkeld aan de zuidkant van de Legmeerdijk.
Op dit bedrijventerrein is door de bloemenveiling zelf een bedrijfsverzamelgebouw ontwikkeld. Op de andere kavels hebben diverse bloemen- en plantenkopers eigen bedrijfsgebouwen gebouwd.
Tevens heeft de bloemenveiling een gangenstelsel en een oversteek over de Legmeerdijk gebouwd ten behoeve van het interne transport met behulp van trekkers en een volautomatisch transportsysteem, de Aalsmeer Shuttle.
Tijdens deze ontwikkeling heb ik diverse rollen ingevuld:
Daarnaast heb ik diverse leidinggevende functies ingevuld en ben projectmanager geweest van andere grote projecten, zoals het masterplan brandveiligheid en het moderniseren van de veilingzalen.
Wonen, leven en werken in Duitsland van 1990 tot en met 1997.
Directievoering en coördinatie bouw Nationale Bibliotheek in Frankfurt am Main
Werkgever: BGS Ingenieur Sozietät
Opdrachtgever: Duitse Rijksvastgoedbedrijf
Voor de nieuwbouw van de nationale bibliotheek van Duitsland (ca. € 120 miljoen) was BGS de vertegenwoordiger van de opdrachtgever (het Duitse Rijksvastgoedbedrijf) op de bouwplaats. Daarbij werden door een team van 6 personen ruim 60 verschillende aannemers gecoördineerd en gecontroleerd.
Tot mijn taken behoorden: het maken van overallplanningen, het controleren en coördineren van ca. 20 aannemers, het leiden van bouwvergaderingen, de overall kostenbewaking en de coördinatie van de overdracht van het gebouw aan de gebruiker.